Home > Istoric

Istoric

   În anul 2010, atunci când guvernul a închis mai multe spitale din România, reprezentanții Fundației Casa Pâinii, au mers la primăria Comunei Viziru, județul Brăila, pentru a cere spitalul dezafectat din localitate. S-a încheiat un Contract de Comodat pe 30 de ani cu Primăria Viziru, iar pe data de 20 august a aceluiași an s-a făcut Procesul Verbal de Predare-Primire a Spitalului. De atunci a început traseul reabilitării spitalului, 2000 mp de suprafață construită de renovat, fără ca fundația să posede la acea dată  resurse financiare pentru acest demers.          

   Primele donații primite au fost în mobilier, obiecte sanitare, tâmplărie, venite din Germania de la un spital catolic care se desființa. În câteva săptămâni au venit, pe cheltuiala lor, nouă camioane încărcate cu aceste obiecte de interior. S-a început renovarea unei clădiri mai mici în care s-au amenajat două clase de curs, pentru ca să poată fi pregătiți, în colaborare cu Școala Postliceală Sanitară-Dr. Luca din Brăila, o clasă de asistenți medicali care să lucreze ca voluntari în Centru. Achiziționând materiale de construcție cu plata la termen, cu o echipă de voluntari permanenți căreia i s-au alăturat rând pe rând alte echipe de constructori din țară și străinătate, s-au renovat toate clădirile pe durata a trei ani.

   Constructorii au venit, în perioade diferite, din Madrid, Roma , Râmnicu-Vâlcea, Bistrița-Năsăud, Buzău, Câmpina, Sărmaș- Mureș, zidari, zugravi, instalatori, electricieni, exact cei de care aveam nevoie în faza în care ne aflam. Am primit donații în bani de la diverse persoane așa încât să putem achita facturile de materiale de construcție la termenele stabilite. Inițial, am primit o donație de la un autor de literatură creștină, un pastor adventist din Spania ne-a trimis altă sumă, grupe de oameni din biserici adventiste din Diaspora, din SUA s-au primit sume de bani, cineva din Craiova a contribuit cu o sumă importantă pentru plata unei facturi de electricitate, un om de afaceri din Târgu-Mureș a plătit costul înlocuirii a toată suprafața de tablă de pe  acoperișuri, șamd.

   Pe data de 18 august 20013 s-a făcut inaugurarea Centrului Rezidențial Pentru Persoane Vârstnice, însemnând că s-a terminat etapa renovărilor și s-a intrat în etapa obținerii avizelor de la diverse instituții ale statului în vederea autorizării. Până când a fost deschis în mod oficial centrul, a mai fost necesară o perioadă de un an și jumătate în urma căreia, pe data de 7 februarie  au fost aduși la noi primii bătrâni din stradă.

   Centrul Rezidențial de Îngrijirea Persoanelor Vârstnice din Viziru- Brăila, are o capacitate de 22 de locuri dintre care 10 locuri sunt destinate femeilor iar celelalte sunt destinate bărbaților. Sunt selectați bătrânii care nu au locuințe, care sunt abandonați sau nu mai au familii, care nu au venituri, iar serviciile oferite de noi sunt în totalitate gratuite, pe o durată nedeterminată.Tot personalul, format din asistenți medicali, infirmieri, bucătari, ajutoare de bucătar, femeie de serviciu, medic, psiholog și personal necalificat, lucrează în acest Centru pe baza unui Contract de Voluntariat. Singurul angajat cu Contract de Muncă din echipă este asistentul social. Centrul beneficiază de serviciile unui medic de familie,în mod regulat, și ori de câte ori este nevoie, de alți specialiști; a fost astfel posibil să fie tratați în cadrul centrului pacienți cu o paletă largă de afecțiuni, în special afecțiuni cronice ale bătrâneții, chiar și bolnavi în fază terminală. Centrul este dotat și cu o cameră mortuară făcând posibil oferirea de servicii funerare atunci când este cazul.

   În toamna anului 2016 s-au deschis trei cabinete medicale, stomatologic, interne și ecografie, pediatrie, cu investigații și servicii gratuite pentru oamenii neasigurați medical din zonă, precum și pentru cei cu venituri reduse.

   În vara anului 2017 s-a amenajat una din clădirile renovate ca să se poată extinde activitatea de îngrijire a bătrânilor, așa încât, după obținerea avizelor de funcționare, să mai poată fi primite 11 persoane .